Minneboo leest: Douwe Dabbert #6 – De schacht naar noord

cover-douwe-dabbert-06In alweer het zesde album van de reeks Douwe Dabbert krijgt de vriendelijke dwerg een verzoek van zijn vijand Wredulia. De heks is er ernstig aan toe en smeekt Douwe om naar het noorden af te reizen om een voorwerp te halen dat Wredulia weer krachten moet geven.

Hoewel hij eigenlijk beter zou moeten weten, besluit Dabbert de valse heks toch te helpen. Hij komt op de Noordpool terecht en sluit al snel vriendschap met een dodo, een vogelsoort die in onze wereld allang is uitgestorven, maar in de verhaalwereld van Douwe Dabbert eigenlijk ook.

dabbert_dodoIk moet bij de dodo altijd aan Boudewijn Büch denken en zijn fascinatie voor deze vogel. Welk museum het precies was, weet ik niet meer, maar ik kan me een scène herinneren waarin Büch nog een echt dodobotje mee krijgt van de curator van het museum. Ze hadden er nogal wat in de la liggen, maar Büch was er dolblij mee.

De dodo in De schacht naar noord is ook een zeer sympathiek en behulpzaam wezentje, dus ik snap Büchs enthousiasme wel.

Thom Roep & Piet Wijn. Douwe Dabbert #6: De schacht naar noord.
Uitgeverij Don Lawrence Collection, €7,95
Hardcover + dossier € 14,95.

[hr]

Daarom Minneboo leest:
Als stripjournalist wil ik zoveel mogelijk strips onder de aandacht brengen. Daarom heb ik de rubriek Minneboo leest in het leven geroepen, om te laten zien hoe rijk en divers het medium strip kan zijn. De artikelen in deze rubriek zijn geen recensies (die teksten staan gepubliceerd in de bijhorende rubriek), maar kunnen thematisch zijn, een tekenstijl belichten of simpelweg een nieuwe uitgave kort aanstippen.

Tags: , , , , ,

9 Responses to “Minneboo leest: Douwe Dabbert #6 – De schacht naar noord”

 1. anja Huizing says:

  prachtige verhalen en hele prachtige tekeningen.Ik denk trouwens ook altijd aan Buch bij het zien van een Dodo.

 2. Frank says:

  Maar wat vond je van het verhaal?

  • @Frank: Bovenstaande tekst is geen recensie, daarom zit er geen duidelijk oordeel van mijn kant over de strip in. ik heb de rubriek Minneboo leest in het leven geroepen om strips en albums aan te kunnen kaarten zonder aan de genrekenmerken van een recensie vast te hoeven zitten. Dus in plaats daarvan heb ik het in de rubriek over andere elementen uit een strip die ik interessant vind. De artikelen kunnen thematisch zijn, een tekenstijl belichten of simpelweg een nieuwe uitgave kort aanstippen.

 3. Daan says:

  Dat was op Mauritius(Mauritius Institute), geweldige tv was dat 🙂
  En voordat je denkt dat ik dat uit het blote hoof heb: https://youtu.be/cQIbhjQTUAg

 4. Frank says:

  Ah. Ik snap het.

  • @Frank: Ik heb immers al vaker over Dabbert op dit blog geschreven en van ieder nieuw deeltje weer een recensie tikken, wordt saai. Mensen weten – waarschijnlijk – wel dat ik het een leuke reeks vind en waarom. Dat staat in die andere stukken. En daarbij: als het een reeks is, kopen mensen het volgende deel vaak toch wel, ongeacht wat je als recensent schrijft.

 5. Frank says:

  Voor diegenen die een recensie willen lezen kunnen bij Stripspeciaalzaak.be terecht:
  http://www.stripspeciaalzaak.be/2015_Besprekingen/Douwe-Dabbert-6.htm