Categorieën
Media Video

Achter de schermen bij Uitgesproken VARA

Het zal de oplettende televisiekijker niet zijn ontgaan dat het nieuwe seizoen is begonnen met een overdaad aan actualiteitenprogramma’s. Het nieuws lijkt de kernvoorwaarde te zijn voor een groot deel van de nieuwe programma’s die recent zijn gestart.

Nieuwsuur, Uitgesproken, Pownews, Brandpunt, Madiwodovrijdagshow en Ochtendspits zijn van die kakelverse programma’s die uit het actualiteitenvaatje tappen.

In het nieuwe seizoen vallen twee trends te onderscheiden. Aan de ene kant hebben de omroepen de taak gekregen zich zo veel mogelijk te profileren in hun programma’s, aan de andere kant moet de identiteit van de omroep juist naar de achtergrond verdreven worden. Het beste voorbeeld hiervan is Nieuwsuur, dat NOVA, een samenwerking tussen VARA en NOS, vervangt en de taak heeft het nieuws neutraal te brengen. Ook mogen omroepen eigenlijk niet meer hun naam in een programmatitel noemen.

Het actualiteitenprogramma Uitgesproken is daarin een uitzondering. Dit programma is vijf dagen per week te zien en wordt door verschillende omroepen en redacties gemaakt. Er is Uitgesproken EO, Uitgesproken WNL en ook de VARA is uitgesproken. Iedere omroep moet op zijn manier de actualiteit inkleuren.

Bij de VARA wordt deze inkleuring mede bepaald door de ‘linkse’ presentator Jan Tromp, de linkse column en natuurlijk de invalshoek die bij de onderwerpen is gekozen. Natuurlijk valt er te discussiëren over wat tegenwoordig links en recht is, maar dat even terzijde.

Toen het programma Uitgesproken VARA nog werd voorbereid, heb ik samen met collega Ilse een reportage gemaakt over de pilot, de eerste proefuitzending die begin augustus werd opgenomen. Deze reportage stond eerst op mijnVARA.nl, later is deze ook op de site van Uitgesproken VARA gepubliceerd, en nu dus hier. Interviews met eindredacteuren Wim van Klaveren en Tim Dekkers, fragmenten van de eerste pilot en beelden van de opnames van die proefuitzending.

In een ander video-interview sprak ik met Jan Tromp over zijn verleden bij de VARA en zijn voorbereidingen voor zijn werk als tv-presentator.

Nieuwsgierig naar het programma? Uitgesproken VARA wordt maandag en vrijdagavond uitgezonden om 20.25 op Nederland 2. Uiteraard ben ik erg benieuwd naar wat je van het programma en de andere nieuwe programma’s vindt.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

2 reacties op “Achter de schermen bij Uitgesproken VARA”

Ik vind Jan Tromp een uitstekende journalist, maar hij moet ons zijn hoofd op tv besparen. Dit programma opent dusdanig uitgesproken saai en dor, dat je na de eerste vijf seconden rillend wegzapt. Je wilt niet eens meer op de inhoud wachten, want het is niet om áán te zien.
Idem bij de EO. Maar dat was altijd al zo.
En wat ze uitgesproken bij EO en WNL uitkramen wil ik trouwens niet weten ook.

Reacties zijn gesloten.